Hulluimmat ihmiset kautta historian

Historia on täynnä toinen toistaan hurjempia asioita ja ihmisiä, joiden hulluus ja hullut tempaukset saavat aikaan lähes pahoinvointia. Kuvittele vaikkapa poliittisia johtajia, jotka ovat sortuneet kansanmurhaan tai joilla on ollut toinen toistaan kummallisempia käsityksiä todellisuudesta sekä säännöistä sille, kuinka yhteiskunta voi toimia. Seuraavaksi luommekin katsauksen tällaisiin historian hurjimpiin, hulluimpiin ja hirvittävimpiin hahmoihin, jotka omana aikanaan onnistuivat luomaan kauhua ympärillään ja mahdollisesti vaikuttamaan suuresti myös ympäröivään maailmaan.

Caligula – mielipuoli

Caligula oli yksi Rooman keisareista ja yksi pahimmista, hulluimmista ja sairaimmista keisareista sekä historian hirvittävin tyranni, johon liittyi monenlaisia toinen toistaan sairaampia ja vastenmielisempiä piirteitä: kammottava julmuus, suuruudenhulluus, seksiorgiat ja kaikenlaiset muut oudot mielenliikkeet, jotka määrittivät Caligulan aikaa Rooman keisarina.

Caligula nousi valtaan vuonna 37 eKr. Tähän aikaan häntä ja hänen valtakauttaan kohtaan oli todella suuria odotuksia, ja hänestä odotettiin Rooman valtakunnan uutta pelastajaa. Oltuaan vallassa seitsemän kuukautta, Caligula kuitenkin sairastui pahasti. Hän parantui lopulta, mutta alkoi välittömästi käyttätyä hyvin kummallisesti. Joidenkin historioitsijoiden mukaan Caligula kärsi epilepsiasta, mutta tästä ei kuitenkaan ole päästy yhteisymmärrykseen vielä nykyisessäkään historiankirjoituksessa. Caligula alkoi pukeutua silkkiviittoihin ja jalokiviin ja teeskennellä olevansa jumala määräten virkamiehet ryömimään edessään ja suutelemaan jalkojaan.

Pian näistä oudoista piireistä kuitenkin tulee vaaralisia. Hän muun muassa palauttaa edeltäjänsä aloittamat tuomioistuimet, joissa hänen vastustajansa sekä läheiset kumppaninsa tuomittiin kuolemaan. Hän alkoi myös suorittaa satunnaisempia väkivallantekoja, joissa monen täysin sivullisen henki joutui Caligulan pilailun kohteeksi. Tämän lisäksi Caligula alkoi käyttää suuria määriä rahaa, ja muun muassa tyhjensi koko Rooman valtakunnan kassan, minkä seurauksena hän alkoi kiristää Rooman johtavia perheitä ja takavarikoida heidän omaisuuksiaan.

Caligulan käyttäytyminen teki hänestä todella epäsuositun roomalaisen eliitin keskuudessa. Hän käyttäytyi vaarallisesti ja vei ihmisiltä sekä hengen että omaisuuden. Tämän vuoksi hänet sekä hänen vaimonsa ja tyttärensä murhattiin lopulta vain viisi vuotta valtaantulonsa jälkeen.

Josif Stalin – hullu hirmuhallitsija

Josif Stalin oli Neuvostoliiton diktaattori vuosina 1929-1953. Stalinin aikana Neuvostoliitto muuttui talonpoikaisyhteiskunnasta teolliseksi ja sotilaalliseksi supervallaksi. Tämä kuitenkin tapahtui terrorilla, johon Stalin syyllistyi tappaen miljoonia oman maansa kansalaisia johtaessaan tätä väkivaltaista ja brutaalia valtakuntaa. Stalin hallitsi totalitarismilla, jonka perusidean mukaan hän halusi eliminoida kaikki, jotka saattoivat jollakin tavalla vastustaa häntä. Tämän vuoksi Stalin laajensi salaisen poliisin toimivaltaa ja kannusti kansalaisia vakoilemaan toinen toisiaan. Kaiken tämän seurauksena miljoonia ihmisiä tapettiin tai lähetettiin vankileirille eli gulagille pakkotyöhön. Stalin pyrki puhdistamaan koko Neuvostoliiton kommunistisen puolueen vastustajistaan, mikä tapahtui eliminoimalla puolueen jäseniä ja kaikki, jotka saattoivat millään tavalla vastustaa häntä.

Stalin myös rakensi ympärilleen henkilökultin, jossa koko kansa haluttiin saada palvomaan häntä. Neuvostoliiton historiankirjat kirjoitettiin uudestaan antamaan hänelle merkittävämpi osa vallankumpuksessa sekä mytologisoimaan hänen elämänsä muita aspekteja. Hänestä alettiin tehdä palvolaa taidetta, kirjoittaa kirjoja ja säveltää musiikkia, ja hänen nimensä pääsi osaksi Neuvostoliiton kansallislaulua. Hänellä oli myös tiukka ote koko Neuvostoliiton mediasta, ja hulluutensa ja vainoharhaisuutensa kautta hän hallitsi kaikkea neuvostoliiton yhteiskunnassa tapahtuvaa toimintaa.

Adolf Hitler – historian tunnetuin hullu

Kenties kaikken tunnetuin hulluista hallitsijoista on natsi-Saksan johtaja Adolf Hitler. Hänen vastuullaan on miljoonien eurooppalaisten henki, sillä valtakautensa aikana hän aloitti holokaustin, jonka avulla hän pyrki eliminoimaan yhteiskunnasta juutalaisia ja muita epäkelpoina pitämiään ihmisiä. Stalinin tapaan Hitler myös hallitsi diktaattorin otteilla ja hallitsi kaikkea yhteiskuntaa, jossa hänelle annettiin täysi kontrolli ja valta määrittää kaikki sen tapahtumat.